KATEGORIE Artykuły naszych trenerów O diecie

22 lutego 2016

Przepis na pyszny chleb bez mąki!

Chlebek. Chlebek.

Nawiązując współpracę z nowymi podopiecznymi zawsze pytam o żywienie jakie prowadzili do tej pory. 99% odpowiedzi to: "moja dieta to głównie kanapki". W Polsce to danie narodowe... szybkie, proste i zapychające, gdzie główną bazą jest chleb pszenny: pełen chemii i glutenu. Uważam, że kanapeczki to nic złego, jednak tylko w przypadku, gdy podstawą w składzie są ziarna i orzechy :).

Podrzucam przepis na domowy chlebek bez mąki, który sam stosuję. Z czystym sumieniem polecam!

Witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone :).

Niektórzy z Was już stosują i są zachwyceni :).
Smacznego!

Składniki na jedną keksówkę:
- 1 szklanka ziaren słonecznika (130g)
- 3/4 szklanki siemienia lnianego (ok. 110g)
- 1/2 szklanki migdałów 30g
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 160g)
- 6 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego (60g)
- 3 łyżki łupin babki płasznika (np. colon C – do kupienia w zielarskich albo w aptece)
- 2 łyżeczki soli
- Parę szczypt stevii
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, stevię i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
2. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.


KATEGORIE ARTYKUŁÓW