15 lutego 2016
Żywienie okołotreningowe – cz.1
Często słyszę pytania dotyczące żywienia okołotreningowego. To co znajdzie się na Waszym talerzu zależy przede wszystkim od rodzaju wykonywanego treningu i jego charakteru, pory dnia w której ćwiczycie. Temat ten jest bardzo istotny, ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na wzrost wydolności, siły i wytrzymałości. W 1. części wytłumaczę, co jeść przed treningiem i dlaczego węglowodany są tak ważnym składnikiem pokarmowym.
Co z tymi węglowodanami? Jak już wiecie powinny stanowić podstawę diety każdego z nas, nie tylko sportowca. Są potrzebne jako substrat energetyczny praktycznie do każdego typu aktywności ruchowej. Przekształcane są w glikogen, który z kolei magazynowany jest w naszych mięśniach oraz w wątrobie, co ma duży wpływ na naszą wydolność. Im wyższe jego stężenie, tym lepsze efekty treningowe i większa możliwość intensywności. Niskie stężenie glikogenu to przedwczesne zmęczenie i zmniejszenie intensywności treningu oraz wydolności.
Pytacie: „Czy nie lepiej ćwiczyć na czczo, aby spalić tkankę tłuszczową?” NIEKONIECZNIE! Tuż po nocy poziom insuliny jest najniższy, a glukagonu najwyższy. Z tego względu większa ilość tłuszczów jest transportowana do mięśni, gdzie są spalane. ALE MINUSEM tej sytuacji jest fakt, iż wysiłek na czczo to duże zmęczenie, co prowadzi do mniejszej intensywności i skrócenia czasu trwania treningu —> spalisz mniej kalorii i mniej tkanki tłuszczowej! Ponadto, ćwicząc na czczo masz gorszą wytrzymałość, a także Twoje mięśnie spalą więcej białka —-> organizm „zje” ciężko wypracowane treningiem mięśnie! A tego nie chcemy!
Zasady spożywania posiłków przed treningiem:
Najlepsze posiłki na 2-4 godziny przed treningiem (niskie IG):
Najlepsze przekąski na 1-2 godziny przed treningiem (średnie lub wysokie IG):
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniło się w głowie i już wiecie co zjecie dziś przed treningiem:)