Suplementacja
Odpowiednio dobrana suplementacja jest w stanie znacznie spowolnić postęp procesu sarkopenii. Wśród preparatów znajdują się: kreatyna, białko serwatkowe, witamina D, acetyl-l-karnityna, glutamina oraz czynniki buforujące (np. dwuwęglan potasu).
Kreatyna wywiera znaczny wpływ na włókna szybkokurczliwe (FT= ang. fast twitch) typu 2. Jest to grupa włókien mięśniowych uczestnicząca głównie w wysiłku o typie anaerobowym (beztlenowym) jak np. podnoszenie ciężarów czy sprinty. Suplementacja kreatyną wpływa w znaczny sposób na poprawę siły i masy mięśniowej, ułatwiając tym samym codzienne funkcjonowanie.
Doskonałym sposobem uzupełnienia diety w dobrej jakości białko jest suplementacja białkiem serwatkowym, posiadającym wyjątkowo korzystną wartość biologiczną BV. Sprzyja ono nie tylko utrzymaniu i budowaniu czystej masy mięśniowej, ale również wywiera inne korzyści prozdrowotne (np. wspomaga układ odpornościowy, posiada właściwości przeciwnowotworowe).
O ile rola witaminy D w zachowaniu odpowiedniego stanu układu kostnego jest doskonale poznana i udokumentowana, o tyle prace badawcze ostatnich lat ukazują jej właściwości ochronne na układ mięśniowy. Sugeruje się jej działanie protekcyjne wobec włókien mięśniowych typu.2 (podobnie jak kreatyna). Toteż suplementacja witaminą D mogłaby wywierać korzystny wpływ nie tylko na układ kostny (profilaktyka i leczenie osteoporozy), ale i mięśniowy (prewencja i leczenie sarkopenii).
Pomocna w walce z sarkopenią zdaje się być acetyl-l-karnityna, ponieważ skutki jej niedoboru dotyczą przede wszystkim tkanki mięśniowej. Istnieje ryzyko osłabienia i zaników mięśni szkieletowych (miopatia) oraz niewydolności mięśnia sercowego (kardiomiopatia). Dokładniejsze poznanie prozdrowotnych właściwości l-karnityny wymaga dalszych badań.
Kolejny składnik odżywczy pomocny osobie walczącej z sarkopenią jest glutamina. Przede wszystkim stymuluje ona syntezę białek mięśniowych poprzez poprawę bilansu azotowego organizmu, zwiększa poziom hormonów anabolicznych, ogranicza proces katabolizmu mięśniowego podczas treningu czy skraca czas potrzebny na regenerację.
Aspekt odnośnie czynników buforujących (dwuwęglany i cytryniany.zawierające potas, wapń i magnez) sprowadza się do stosowania odpowiedniej diety. Z jednej strony zwalcza się dzięki nim kwasicę metaboliczną, jednak z drugiej strony wydaje się być bardziej rozsądnym zwrócenie się ku przyczynie a nie zwalczaniu skutków. (6,7)